Uz dva otvorenja počinje treća Artupunktura

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera, ovaj tjedan počinje treće izdanje Artupunkture – platforme za kulturu i umjetnost.

Tako će se, u četvrtak, 12. listopada, s početkom u 18:00 sati, uz glazbeni performans i prigodni program, Prolaz neboder simbolički preimenovati u Prolaz Tomislava Gotovca, nakon čega će slijediti i obilazak Gotovčevog stana. Idući dan, u petak, 13. listopada, na Zrinjevcu će se, s početkom u 17:00 sati, otvoriti umjetnička instalacija Ivane Franke Resonance of the Unforeseen. Uz samu umjetnicu, otvorenju će nazočiti i gđa Monica Narula, kustosica Trijenala u Japanu 2020. godine, gdje se premijerno predstavila spomenuta instalacija, koja je tada uvrštena u popis najboljih umjetničkih radova u javnome prostoru vodeće svjetske platforme za umjetnost Artsy.  

Ovom prilikom, Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, je izjavila: „Artupunktura kao platforma za umjetnost i kulturu, pokrenuta je na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba 2021. godine jer smo željeli kulturnu scenu Zagreba i sve njene pojavne oblike ozbiljnije predstaviti i promovirati ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu. Tada smo počeli s 8 projekata i partnera, prošle godine smo ih imali još 15 novih, a ove godine, s ukupno 30 projekata, Artupunktura se predstavlja u svojem najkvalitetnijem i najopširnijem izdanju do sada. Umjetnost u zajednici širimo na cijeli Zagreb, pokrećemo i inicijative gdje ćemo, primjerice, Prolaz neboder, u samom središtu Zagreba - simbolički preimenovati u Prolaz Tomislava Gotovca te ćemo, time, apostrofirati značaj umjetnosti u javnom prostoru i zajednici. Intervencijama u urbanom i prirodnom prostoru, istraživanjima i izričajima u klasičnim i eksperimentalnim medijima, postavljamo temelje internacionalizacije Artupunkture, stoga ćemo ju, po uzoru i na druge velike svjetske manifestacije iz područja umjetnosti i kulture, počevši od ove godine, organizirati bijenalno.“

Ističemo, treće izdanje Artupunkture počinje 12. listopada, a predstavit će se čak 30 umjetničkih projekta na brojnim lokacijama u Zagrebu. Svi detalji, datumi kao i vremena održavanja pojedinih projekata Artupunkture dostupni su na internet stranicama www.artupunktura.hr, kao i u Centrima za posjetitelje TZGZ.