U 2021. zabilježen porast zračnog prometa u Zagrebu

Poslovni rezultati zagrebačke zračne luke i nacionalnog avioprijevoznika za 2021. godinu pokazuju porast zračnog prometa, izazovan početak 2022., ali i pozitivne naznake za drugu polovicu godine

Protekla godina, kao i 2020. bila je uvelike obilježena utjecajem globalne pandemije na rezultate u zračnoj industriji generalno, a samim time i u Zagrebu. Bilo je potrebno prilagoditi se novim uvjetima poslovanja, u smislu osobite pažnje prevenciji i zaštiti zdravlja putnika, zaposlenika i svih ostalih korisnika zagrebačke zračne luke, ali i nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa. Od samog početka pandemije, još od ožujka 2020. godine, u Zračnoj luci Franjo Tuđman i zrakoplovima Croatia Airlinesa redovito se provode odluke i preporuke nacionalnog stožera te se redovito kontrolira primjena propisanih preporuka. Zagrebačka zračna luka je među prvim europskim zračnim lukama, stekla certifikat Airport Health Accreditation te postala sigurna zračna luka za putovanje u uvjetima pandemije još u listopadu 2020. godine, a certifikat je obnovila i u 2021. godini.

Također, zbog epidemiološke krize, kompanija Croatia Airlines nudi fleksibilne uvjete u vezi s kupnjom karte i putovanjem pa je putnicima na raspolaganju neograničen broj promjena datuma putovanja bez naplate naknade, uz uvjet da se novo putovanje realizira unutar razdoblja valjanosti karte. Također, moguć je i povrat uplaćenog novca u obliku vouchera, koji uključuje i naknadu za izdavanje karte. Detaljnije informacije mogu se dobiti na prodajnim mjestima tvrtke i agentskoj mreži, a objavljene su i na web stranici croatiaairlines.com.

Porast zračnog prometa u 2021. godini

Zagrebačka zračna luka je u 2021. godini zabilježila značajan porast prometa putnika, povećanje broja destinacija i zračnih prijevoznika, kao i povećanje prometa poslovne avijacije te čarter letova u odnosu na 2020. godinu. No, taj je promet još uvijek ispod rezultata koji su ostvareni rekordne 2019. godine, kad je zračna luka zabilježila 3.4 milijuna putnika.

Tako je u 2021. godini kroz zagrebačku zračnu luku prošlo ukupno  1.404.478 putnika, što je za razliku od 924.823 putnika u 2020. rast od 52%, a u usporedbi s 2019. pad od 59%. Najprometniji po broju putnika bio je mjesec kolovoz kada je zabilježeno  ukupno 194 tisuće putnika. Ukupan broj letova u 2021. s i na zagrebačku zračnu luku iznosi 29.605, a najveći broj letova zabilježen je u rujnu.

2021. godinu je i za nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlines obilježio blagi oporavak tržišne potražnje pa je u njihovim zrakoplovima prevezeno ukupno 791.000 putnika, što je 28% više u odnosu na 2020. godinu.

Pozitivni pokazatelji za drugu polovicu 2022. godine

Tijekom prosinca 2021. Zagreb je bio povezan s 51 destinacijom u redovnom prometu i to s ukupno 19 zračnih prijevoznika. Uslijed promjene situacije vezane uz aktualnu pandemiju na globalnoj razini, došlo je do otkazivanja određenih letova u drugoj polovici siječnja i djelomično u veljači 2022.,  ali većina otkazanih letova za Zagreb ponovno je u prodaji već od veljače ove godine.

Međunarodna zračna luka Zagreb je kontinuirano u kontaktu s brojnim zrakoplovnim prijevoznicima diljem svijeta radi procjene tržišnih uvjeta, razumijevanja potreba zračnih prijevoznika i informiranja o prilikama u Zagrebu. Početkom 2022. godine na službenim web stranicama zračne luke http://www.zagreb-airport.hr/ objavljen je i Poticajni program, što je jedan od marketinških alata koji ima za cilj privlačenje novih zrakoplovnih kompanija i otvaranje novih destinacija. Međunarodna zračna luka Zagreb se također aktivno predstavlja na različitim zrakoplovnim događanjima i platformama tijekom cijele godine.

Tijekom lanjske turističke sezone zrakoplovi Croatia Airlinesa obavljali su izravne letove iz Zagreba u 14 europskih odredišta, a u aktualnom zimskom redu letenja koji vrijedi do kraja ožujka 2022. godine, planirani su redoviti međunarodni letovi iz Zagreba u 13 europskih odredišta: Amsterdam, Beč, Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Kopenhagen, London, Munchen, Pariz, Rim (via Split), Sarajevo, Skoplje i Zurich. U domaćem redovitom prometu zrakoplovi Croatia Airlinesa povezuju Zagreb s Dubrovnikom, Splitom, Zadrom i Pulom. Pritom se na mnogim linijama planira ponuditi više tjednih letova i raspoloživih sjedala u odnosu na lanjsko zimsko razdoblje.

U slučaju postepenog smirivanja zdravstvene krize, odnosno ukidanja postojećih ograničenja koje izravno utječu na potražnju za uslugama zračnog prijevoza, Croatia Airlines je tijekom godine spremna obnoviti pojedine linije na kojima je privremeno obustavljeno letenje zbog epidemiološke situacije, odnosno povećati kapacitet i letačke operacije u domaćem i međunarodnom prometu.