Advent Zagreb 2024. - prijedlog sufinanciranja TZGZ po lokacijama u centru grada i po kvartovskim lokacijama

TZGZ sudjeluje u potpori nositeljima pojedinih lokacija u centru grada i po kvartovskim lokacijama koje dodjeljuje Grad i Javna ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima Grada (Priroda Grada Zagreba).

ADVENT ZAGREB 2024. započet će 30. studenog 2024. i trajati do 7. siječnja 2025., a sve lokacije će moći raditi i nekoliko dana prije službenog otvorenja. Razdoblje zagrijavanja tzv. „Warm up“-a počet će 27. studenog i trajati do 29. studenog. Svrha je omogućiti pružanje usluga par dana prije službenog početka Adventa, kao pripremu za rad. Tek nakon svečanog otvorenja u subotu 30. prosinca, lokacije će zasjati u punom sjaju te započeti s koncertima i kulturnim programima.

Za organiziranje božićnih manifestacija predviđene su lokacije Trg Josipa bana Jelačića, Europski trg –  Ulica Augusta Cesarca, Vlaška ulica – pješačka zona. Za organiziranje božićnih manifestacija u gradskim četvrtima predviđene su lokacije: Maksimir – Kvaternikov trg, Trešnjevka sjever –  Trg Krešimira Ćosića, Trešnjevka jug – Palinovečka ulica, Stenjevec –  Trg Ivana Kukuljevića, Podsusused – Vrapče –  Park 101. brigade Hrvatske vojske, Gornja Dubrava – Park dubravskih branitelja, Sesvete –  Trg Dragutina Domjanića / Ninska ulica, Novi Zagreb – istok – Trg Ivana Meštrovića, Novi Zagreb – zapad – Trg Ane Rukavine, Podsljeme – Žičara, Brezovica – kod igrališta.

Ove lokacije dodjeljuju se na temelju najbolje ocijenjenog cjelokupnog programa manifestacije, a sukladno kriterijima propisanim u javnom natječaju.

TZGZ sudjeluje u potpori nositeljima pojedinih lokacija u centru grada i po kvartovskim lokacijama koje dodjeljuje Grad i Javna ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima Grada (Priroda Grada Zagreba) na sljedeći način:

 • Usporedo s objavom natječaja Grada i Prirode Grada Zagreba za lokacije manifestacija se objavljuje da će TZGZ sudjelovati u financiranju pojedinih lokacija na način da se nositelji, koji budu izabrani od strane Povjerenstva i dodijeli im se površina, mogu prijaviti TZGZ za potporom ukoliko to žele.
 • Maksimalni iznosi potpora se definiraju (Turističko vijeće) prije i/ili na početku objave samog natječaja od strane Grada odnosno Priroda Grada Zagreba. Na taj način nositelji znaju što mogu očekivati ukoliko se jave i prođu evaluaciju.
 • Nositelji lokacija se javljaju TZGZ nakon dobivene površine i prijavljuju TZGZ za potporu.
 • TZGZ evaluira prijave koje će u to vrijeme biti još dodatno razrađene u odnosu na prijave koje su išle na Povjerenstvo Grada i Prirode Grada Zagreba (u kojima je i TZGZ član). Na taj način se dodatno i provjerava izvršenje prvotne prijave.
 • Evaluira se kulturno-zabavni program, uređenje i dekoriranje, doprinos temi, održivost – ne evaluira se broj kućica, partneri ili slično. Za opravdavanje troškova, sredstva TZGZ-a se smiju koristiti namjenski samo za ovdje navedene kategorije. Prijava mora biti što konkretnija i detaljnija s priloženim skicama, prezentacijom i detaljnim programom.
 • Turističko vijeće donosi finalnu odluku o dodjeli sredstava unutar okvira koji je već usvojen, a do maksimalnog iznosa koji je postavljen po lokaciji, a što ovisi o sadržaju projekta i njegovoj prijavi, uz posebnost lokacija po kvartovima.
 • Sklapa se ugovor o potpori, nakon čega slijedi isplata (u dijelovima), provođenje projekta te slanje izvješća s opravdanim troškovima te finalna isplata. Finalna isplata neće uslijediti ukoliko se u praksi nije ostvarila prijava projekta u sadržaju i obujmu.

 

Prijedlozi iznosa maksimalne potpore za lokacije u centru Grada

Potpora može biti manja, ali ne može biti veća od predložene.

  Lokacija Iznos maksimalne potpore / Euro
  Trg bana Josipa Jelačića 10.000,00
  Europski trg 13.000,00
  Stara Vlaška 15.000,00
  PGZ: Zrinjevac 13.000,00
  PGZ: Strossmayerov trg 13.000,00
  PGZ: Trg kralja Tomislava 50.000,00
  TOTAL 114.000,00

   

  Prijedlozi iznosa maksimalne potpore za lokacije po kvartovima

  Potpora može biti manja, ali ne može biti veća od predložene, osim u slučaju sveobuhvatnosti pristupa lokaciji, stvaranju nove identitetne adventske lokacije s obzirom na uređenje, program, trajanje i ukupnost ponude kao temelj za rasterećenje centra Grada. 

  Maksimalni iznosi potpore: 

    Lokacija Iznos maksimalne potpore / Euro
    Maksimir, Kvaternikov trg 3.000,00
    Trešnjevka - sjever, Trg Krešimira Ćosića 3.000,00
    Trešnjevka - jug, Palinovečka ulica 3.000,00
    Stenjevec, Trg Ivana Kukuljevića 3.000,00
    Podsused - Vrapče, Park 101. brigade Hrvatske vojske 3.000,00
    Gornja Dubrava - Park dubravskih branitelja 3.000,00
    Sesvete, Trg Draguna Domjanića / Ninska ulica 3.000,00
    Novi Zagreb - istok, Trg Ivana Meštrovića 3.000,00
    Novi Zagreb - zapad, Trg Ane Rukavine 3.000,00
    Podsljeme, Žičara 3.000,00
    Brezovica, kod igrališta 3.000,00
    TOTAL 33.000,00

     

    Datum objave: 26. travnja 2024.