Otvorena braniteljska prodavaonica „Lijepo i naše“

Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je projekt Braniteljske prodavaonice „Lijepo i naše“, čiji je cilj omogućiti lakši plasman domaćih i kvalitetnih proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-ova na tržište, te radi kontinuirane dostupnosti zainteresiranim kupcima osigurati kupnju i predstavljanje proizvoda na jednom mjestu.

Projekt je nastao kao nadogradnja aktivnosti koje Ministarstvo provodi kroz Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kao što je dodjela potpora za samozapošljavanje nezaposlenim hrvatskim braniteljima za pokretanje vlastite djelatnosti i potpora za rad braniteljskih zadruga, te organizacija okruglih stolova i konvencija na temu braniteljskog poduzetništva i ostvarivanje suradnje s drugim poslovnim subjektima u cilju plasmana proizvoda.

Svrha ovog projekta je pružiti podršku malim proizvođačima u plasmanu autohtonih proizvoda i promoviranju domaće proizvodnje i braniteljskog poduzetništva. Sukladno tome, na inicijativu hrvatskih branitelja-proizvođača, pokrenut je postupak osiguravanja stalnog izložbeno-prodajnog prostora i prepoznatljivog mjesta na kojem će braniteljske zadruge, OPG-ovi, obrti i drugi registrirani pravni subjekti koje su osnovali hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imati priliku za plasman i promociju svojih proizvoda, gdje će moći širiti svoju ponudu, povezivati se s drugim proizvođačima i realizirati nove poslovne ideje. Ujedno, u suradnji s hrvatskim braniteljima, osmišljen je vizualni identitet braniteljske prodavaonice s motivacijskim porukama te je izabran naziv prodavaonice „Lijepo i naše", kao simbol svega što označava izvorno hrvatsko, nastalo rukarna onih koji su najzaslužniji za hrvatsku državu.

Braniteljska prodavaonica „Lijepo i naše" otvorena i počela s radom na adresi Britanski trg 3 u Zagrebu, gdje ju možete posjetiti i odabrati nešto zdravo, kvalitetno i domaće za sebe ili kao prigodan dar kojim ćete obradovati drage osobe i poslovne partnere, a time ujedno podržati ovaj projekt.

U ovom trenutku u prodavaonici su dostupni razni, uglavnom prehrambeni proizvodi poput: džemova i pekmeza, domaćih prirodnih sokova, voćnih likera, maslinovog ulja, vina, kiselog zelja, sireva, suhomesnatih proizvoda, čajeva i čajnih mješavina, eteričnih ulja, domaće zimnice, konzerviranih ribljih proizvoda, čipsa od jabuke, domaće tjestenine s različitim vrstama okusa (npr. s dodatkom koprive, crnila sipc, čili papričica, vrganja, đumbira, kurkume, konoplje i sl.), pčelinjih proizvoda kao što je cvjetni prah, propolis te različite vrste meda (uz uobičajene vrste može se naći i med od uljane repice, amorfe, medljikovca i sl.), ali i neobičnih i jedinstvenih proizvoda poput pekmeza od luka, pekmeza od buče, đumbira i limuna, octa divljeg šipka, začinske soli s dodacima poput bosiljka, medvjeđeg luka, borovih iglica i sl.

U prostoru braniteljske prodavaonice planiraju se provoditi i promotivne aktivnosti vezane uz realizaciju projekta, a isti če ujedno služiti za dobivanje informacija o braniteljskom poduzetništvu, umrežavanje proizvođača i pružatelja usluga, organizaciju događanja kroz koje će se predstavljati načini proizvodnje i pripreme hrane kako bi se osvijestila važnost prirodne proizvodnje, ali i važnosti uloge rada u resocijalizaciji hrvatskih branitelja te uključivanja njihovih obitelji u zajedničke aktivnosti.

Realizaciju projekta braniteljske prodavaonice vidi se kao mogućnost uspostavljanja novog načina pružanja podrške hrvatskim braniteljima i odgovora na suvremene izazove u području sveobuhvatne skrbi o ratnim veteranima, ali i potrebi da se poveća udio domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu te potakne samodostatnost i održivost u proizvodnji domaće hrane.

Svi zainteresirani kupnjom jedinstvenih, domaćih proizvoda u braniteljskoj prodavaonici „Lijepo i naše", kao i praćenjem objava na Facebook i Instagram profilu prodavaonice, mogu pružiti podršku ovom projektu braniteljskog poduzetništva.