Obilježavanje Svjetskog dana turizma 2023.

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) i ove će godine obilježiti Svjetski dan turizma, i to, koncertom koji će se održati u srijedu, 27. rujna, na Zrinjevcu s početkom u 19:00 sati.

Tako će, upravo na sam Svjetski dan turizma, sve Zagrepčane i njihove goste, uz zvuke bluesa i uz dobru atmosferu, razveseliti Louise bend. Osim koncerta, centrom grada će od 17:00 sati proći Smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije, zatim će orkestar ZET-a pripremiti nastupe iznenađenja u tramvajima kao Glazbena kontrola ZET-a, a TZGZ organizira i dva besplatna razgleda grada:

  • 16:30 Povijesna storytelling šetnja Zagrebom

Mjesto polaska: ispred Centra za posjetitelje, Trg bana J. Jelačića 11
Trajanje ture: 120min
Prijave: https://forms.gle/T4sJq6r2mK6QcP6B7 ; [email protected]

 

  • 17:00 Šetnja Zagrebom s Nikolom Teslom

Mjesto polaska: Trg bana J. Jelačića, kod fontane Manduševac
Trajanje ture: 90min
Prijave: [email protected] , +385 91 416 70 80

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld, ovom prigodom poručuje: „Svake godine UNWTO (Svjetska turistička organizacija) odredi temu u znaku koje se turizam treba promišljati i razvijati, a ove godine je tema Tourism & Green investments, odnosno Turizam i zelene investicije. U tom smislu, posebno mi je drago da smo promijenili koncept Zagreb Card kartice koju smo u potpunosti prebacili na online način korištenja. Ukidanjem kartice u fizičkom obliku, eliminirali smo plastiku i generiranje dodatnog otpada te zahvaljujem partnerima ZET-u, ZOO vrtu, Muzeju čokolade, Muzeju grada Zagreba, Muzeju prekinutih veza, Muzeju suvremenih umjetnosti i Tehničkom muzeju Nikola Tesla na prilagodbi novom konceptu i podršci. Dodatno, značajno smo smanjili količine i vrste promotivnih materijala koje izdajemo, što je još jedna od poruka održivosti i zelenog načina poslovanja koji provodimo. Ovim putem upućujem iskrene čestitke cijeloj turističkoj industriji Zagreba i Hrvatske, a koncertom na Zrinjevcu, razgledima te ostalim događanjima koje smo pripremili - želimo, barem simbolično, zahvaliti svim Zagrepčankama i Zagrepčanima koji pružaju nesebičnu podršku našim projektima i skupa s nama žive turistički uspjeh Zagreba.“

Podsjećamo, svake godine se 27. rujna pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) diljem svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu.