Hrvatska uvela euro i ušla u Schengen

Dana 1. siječnja 2023. Republika Hrvatska postala je dvadeseta država članica europodručja i 27. članica šengenske zone.

Početkom ove godine Hrvatska je postala 27. članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu, u kojoj se nalaze sve članice Europske unije, osim Bugarske i Rumunjske, Cipra i Republike Irske, te još četiri države koje nisu članice EU: Švicarska, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Ulaskom Hrvatske u Schengen ukinute su granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a 26. ožujka bit će ukinute i u zračnim lukama.

Na unutarnjoj granici, odnosno državnoj granici Republike Hrvatske s Republikom Slovenijom te Republike Hrvatske s Mađarskom, klasične kontrole na graničnim prijelazima više ne postoje. Dakle, građani prilikom odlaska u Sloveniju ili Mađarsku više ne moraju prolaziti kroz dosad uobičajene kontrole uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice.

Što se tiče prelaska vanjske granice, nema nikakvih izmjena niti za državljane EU niti za građane trećih zemalja. Granična kontrola obavlja se kao i do sada, provođenjem Zakonika o schengenskim granicama, uključujući također provođenje i drugih relevantnih uredbi Europskog parlamenta i vijeća. Dakle, svi građani EU pa tako i hrvatski državljani koji žive u susjednim trećim zemljama moraju ispunjavati jednake uvjete kao i prije ulaska u schengenski prostor.

Također, s prvim danom nove godine Hrvatska je postala 20. članica europodručja, a euro je postao službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Na mrežnoj stranici www.euro.hr nalaze se najvažnije informacije o uvođenju eura i sve o procesu zamjene hrvatske kune eurom, a za lakše preračunavanje kune u eure i obratno izrađena je mobilna aplikacija EuroHR s kalkulatorom za konverziju. Više informacija o euru kao službenoj valuti RH može se pronaći ovdje.

Izvor: Vlada RH, Ministarstvo financija, euro.hr