Zagreb Jazz Festival: Stižu neki od najboljih svjetskih glazbenika


Zagreb Jazz Festival ove će godine ugostiti neke od najboljih svjetskih glazbenika jazz scene pa će od 17. do 25. studenoga Zagreb postati središtem jazz glazbe i njezinih poklonika.

Ovogodišnji Zagreb Jazz Festival, koji se u Zagrebu održava već petnaest godina, otvorit će 17. studenoga Bassekou Kouyate & Ngoni Ba. Taj velikan svjetskog jazza majstor je tradicionalne afričke lutnje (ngoni) te je bio nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada.
Sljedeći koncert održava se 22. studenoga, a nastupaju  Vijay Iyer & Wadada Leo Smith. Vijay Iyer proglašen je 2018. najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, a nastupit će s legendarnim trubačem Wadadaom Leom Smithom. Dva dana kasnije, 24. studenoga, zagrebačka će publika imati prilike poslušati Aaron Diehl Trio. Pijanist Aaron Diehl jedan je od najboljih interpreta „Velike američke pjesmarice“, izvodio je skladbe Georgea Gershwina s njujorškom i losanđeleskom filharmonijom te je surađivao s legendarnim glazbenicima.

Posljednji se, četvrti koncert ovogodišnjeg Zagreb Jazz Festivala održava 25. studenoga nastupom bruklinskog kontrabasista Omera Avitala Qantara koji će zagrebačku publiku na glazbenom putovanju provesti kroz sve ono što ga inspirira, od hardcore jazza, izraelske baštine do sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala.

Inače, Zagreb Jazz Festival održava se od 2005. godine te je od tada do danas u Zagreb doveo ne samo najveće ikone jazza nego i ukupne glazbe 20. stoljeća. Održano je više od 100 koncerata koji iz godine u godinu privlače ljubitelje jazza iz cijele Hrvatske, ali i iz zemalja u okruženju.

07.10.2019

TZ Zagreb

81nagrada i priznanja
3novootvorena hotela u 2019.

2.656.964noćenja u 2019. godini
1.459.572dolazaka u 2019. godini

27.586broj članova TZGZ u 2019. godini