Pregled aktivnosti Udruge hrvatskih putničkih agencija


UHPA na jednom mjestu prikupila informacije o novim mogućnostima ulaska u RH, mogućnostima kreditiranja u turizmu...

Od 21. svibnja svi strani državljani koji namjeravaju ući u Republiku Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u RH to mogu napraviti uz predočenje potvrde o rezervaciji smještaja, vaučerom putničke agencije ili potvrdi o rezervaciji ili posjedovanju stalnog veza u luci nautičkog turizma. Odgovore na sva pitanja vezana za ulazak u Republiku Hrvatsku možete pronaći na službenoj internetskoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova pod kategorijom  UZG COVID  na glavnoj izborničkoj traci. Ukoliko među najčešćim pitanjima i odgovorima ne pronađete odgovor koji Vam je potreban, dostupan je i on-line obrazac (na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku) za postavljanje upita te putem njega možete zatražiti svoj odgovor na konkretno pitanje. Više možete pronaći ovdje.

Svjesni da još postoji mnogo otvorenih pitanja i konkretnih izazova s kojima se svakodnevno susrećemo, predstavnici UHPA-e sudjelovali na sastanku s predstavnicima Ministarstva turizma, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva financija kojem su, također, prisustvovali i predstavnici HGK, HOK-a, Inicijative povremenog prijevoza putnika i Udruge Glas poduzetnika. Više od održanom sastanku možete pronaći ovdje.

Jedno od vrlo aktualnih pitanja svakako su i plaćanja kreditnih obveza za subjekte u turizmu. Hrvatska udruga banaka (HUB) predstavila je mjere banaka za pomoć tom sektoru, od kojih se izdvaja odgoda plaćanja kreditnih obveza za subjekte u turizmu do 30. lipnja 2021. godine, više informacija možete pronaći ovdje.

HBOR je također omogućio odobrenje novih kredita za likvidnost uz povoljnije kamatne stope posredstvom poslovnih banaka, više ovdje.

Zbog veliko interesa zaprimanje zahtjeva za kredit HBOR-a za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike u turističkim djelatnostima traje do 5. lipnja 2020. godine. Više detalja o Mjeri COVID-19 za MSP u turističkim djelatnostima možete pronaći ovdje.

Nakon što je Europska komisija, 13. svibnja 2020. godine, predstavila Paket smjernica i preporuka za turizam i promet kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja i omogući turističkim tvrtkama da se ponovno otvore, 20. svibnja 2020. godine održana je druga videokonferencija ministara turizma država članica EU. Objava prijedloga mjera Komisije za oporavak europskog gospodarstva očekuje se 27. svibnja, kada bi se trebalo saznati i koliko će koja zemlja dobiti sredstava za pomoć gospodarstvu u turizmu i prometu. Više informacija o održanoj konferenciji možete pronaći ovdje .

Nastavno na UHPA-in dopis kojim je zatražen moratorij na povećanje cijena ulaznica, proizvoda/usluga i naknada za glavnu turističku sezonu u nacionalnim parkovima i parkovima prirode UHPA zahvaljuje Ministarstvu zaštite okoliša i energetike što je isti podržalo te ga uputilo kao preporuku svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Više informacija o UHPA-inim aktivnostima svakako potražite u njihovom tjednom newsletteru, na www.uhpa.hr,  društvenim mrežama UHPA i Putovanja.hr stoga, ukoliko to već niste, priključite im se i ovim putem na (Više).

26.05.2020