Pogled izvana: Reprezentativni prostori i vrijedna muzejska građa


Obilazeći muzeje najčešće zaboravljamo na zanimljivu povijest zgrada u kojima se nalaze i njihovu ulogu u društvenom i političkom životu grada Zagreba.

Osim što čuvaju vrijedno kulturno i povijesno naslijeđe, Arheološki muzej grada ZagrebaModerna galerija i palača Dverce imaju još nešto zajedničko – smješteni su u reprezentativnim prostorima koji su povijesno naslijeđe obitelji Vranyczany – Dobrinović. Ta je obitelj imala važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i politici, a uz to su zapamćeni kao mecene i donatori, kolekcionari umjetničkih djela i pokretači društvenoga života. Upravo su oni u 19. stoljeću podigli neke od najreprezentativnijih palača u zagrebačkom Gornjem i Donjem gradu koje su u vrijeme izgradnje i kasnije bile sjedište društvenoga života i čuvari umjetnosti i domoljubnih ideja.

Danas se u tim prostorima nalaze važne kulturne institucije. Palače će vas privući ljepotom a njihovi interijeri bogatim izlošcima. Tako je u Ulici Andrije Hebranga 1 u palači Ljudevita Vranyczanyja danas Moderna galerija, najbogatija i najvažnija zbirka hrvatske likovne umjetnosti od 19. stoljeća do danas. U palači koja je bila u vlasništvu Dragana Vranyczanyja na adresi Trg Nikole Šubića Zrinskog 19 danas je Arheološki muzej čiji fundus čuva više od 450 tisuća artefakata. Klotilda Vranyczany Buratti oporučno je ostavila gradu Zagrebu reprezentativnu gornjogradsku palaču Dverce, i danas mjesto u kojem se čuvaju vrijedna umjetnička djela, ali i ugošćuju uzvanici na posebno važnim i svečanim gradskim i državnim događanjima.

07.12.2020