Grad kao galerija: Meštrović u Zagrebu


Šetnja Zagrebom više je od putovanja prema cilju, ona je i obilazak galerije na otvorenom čiji je neprocjenjiv dio ostavština svjetski priznatog kipara i arhitekta Ivana Meštrovića.

Iako se djela hrvatskog kipara i arhitekta Ivana Meštrovića (1883.-1962.) nalaze u mnogim muzejima, galerijama i javnim prostorima svijeta, najviše ih je u rodnoj Hrvatskoj i Zagrebu kojima je darovnicom ostavio svoju vrijednu ostavštinu. Svaka šetnja zagrebačkim središtem ujedno je i prilika da uživate u djelima toga umjetnika koji je živio u Hrvatskoj i u SAD-u, gdje je i umro.

Njegov prepoznatljiv umjetnički potpis imaju Zdenac života ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, spomenik izumitelju Nikoli Tesli, znamenitom đakovačkom biskupu i prosvjetitelju Josipu Jurju Strossmayeru, znanstveniku Ruđeru Boškoviću… 

Meštrović također potpisuje i jedan od zagrebačkih arhitektonskih simbola, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, koji Zagrepčani kao posvetu autoru popularno zovu i Meštrovićev paviljon. Sakralna je djela ostvario u crkvi Krista Kralja na Trnju i znamenitoj gornjogradskoj župnoj crkvi sv. Marka, u kojoj je izradio skulpture i reljef.

U zagrebačkom Gornjem gradu nalazi se Atelijer Meštrović, suvremeno koncipiran izložbeni prostor nastao u umjetnikovom atelijeru te stambenom dijelu sačuvanom u izvornom obliku. U tom su autentičnom prostoru izložena djela nastala u prva četiri desetljeća Meštrovićevog stvaralaštva, od prvih studentskih radova do onih stvorenih neposredno prije odlaska iz Zagreba 1942. godine.

12.02.2021