16. ZagrebDox: U prvom planu dokumentarni filmovi i njihovi autori


Sredinom ožujka Zagreb će biti središte autora dokumentarnog filma iz cijeloga svijeta, a brojna će publika na 16. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma – ZagrebDoxu moći uživati u njihovim najnovijim filmovima.

Već šesnaestu godinu za redom brojni će se autori dokumentarnih filmova kao i ljubitelji tog filmskog žanra okupiti u Zagrebu. Ove godine ZagrebDox – Međunarodni festival dokumentarnog filma održava se od 15. do 22. ožujka. Festival se sastoji od natjecateljskog, službenog programa kao i retrospektive i posebnih programa. U službenom dijelu u međunarodnoj konkurenciji za nagrade natjecat će se autori iz cijeloga svijeta, osim iz zemalja regije koji se natječu u posebnom, regionalnom programu, pri čemu je uvjet da su filmovi prikazani poslije 1. siječnja 2019. godine. U regionalnoj konkurenciji natječu se filmovi nastali u produkciji ili koprodukciji u Albaniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji, Kosovu, Makedoniji, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji i Rumunjskoj. 

U sklopu ZagrebDoxa održava se i program ZagrebDox Pro namijenjen usavršavanju dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije, koji uključuje pitching forum, individualne sastanke s predstavnicima filmske industrije kao i niz stručnih predavanja o aktualnim dokumentarističkim temama. Tijekom četverodnevne intenzivne radionice sudionici unapređuju vještine efikasnog predstavljanja svojeg projekta budućim financijerima i potencijalnim koproducentima. ZagrebDox Pro sudionicima nastoji pomoći u pronalasku međunarodnih partnera potrebnih za realizaciju filmova kroz grupni i individualni rad na prezentaciji projekta te poboljšanje financijskog plana i kvalitete teasera.

Najboljima u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji dodijelit će se Veliki pečat, nagrađeni će biti i mladi autori i projekti, a posebne će nagrade dodijeliti i publika.

09.01.2020

TZ Zagreb

81nagrada i priznanja
3novootvorena hotela u 2019.

2.656.964noćenja u 2019. godini
1.459.572dolazaka u 2019. godini

27.586broj članova TZGZ u 2019. godini