Umjetnički paviljon: Izložba Zagreb, grad umjetnica


Prva je ovogodišnja likovna izložba Umjetničkog paviljona Zagreb, grad umjetnica kojom se, uz vrhunski umjetnički doživljaj, odaje počast talentiranim ženama snažnijim od ponekad ograničavajućih društvenih normi.

Izložba Zagreb, grad umjetnica – koja se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu može pogledati  od 6. veljače do 12. travnja – priređena je u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije i u čast Zagreba kao glavnoga grada zemlje predsjedateljice.

Hrvatske su umjetnice od kraja 19. stoljeća do danas, kojima  je  ova izložba posvećena, ostavile neizbrisiv trag u povijesti likovnosti Zagreba, a time i ukupne hrvatske umjetničke scene. Izložba  daje povijesni i kritički presjek opusa, a podijeljena je u tri povijesno logične cjeline: vrijeme djelovanja do Drugog svjetskog rata, u desetljećima iza njega, dok posljednja, treća cjelina prikazuje umjetnički opus generacija koje su na scenu stupile početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća i stvaraju sve do danas. 

Obuhvaćeno je stotinjak radova s područja slikarstva, kiparstva te videoperformansa, zvučnih i videoinstalacija. Riječ  je o impozantnom popisu autorica čija su umjetnička djela zapažena  u Hrvatskoj, ali su i cijenjene na svjetskoj  umjetničkoj sceni. Svaka sa svojom pričom, ponekad suočene s društvenim predrasudama s kojima se na putu do uspjeha suočavaju žene-umjetnice, one u vizualne umjetnosti ulažu svoju osobnost i  pomiču granice.  

Uz izložbu priređuju se i popratni sadržaji kojima je cilj obuhvatiti i širi društveni kontekst položaja svih žena, a posebno umjetnica, te odgovoriti na uvijek aktualno pitanje što kao globalna i lokalna zajednica i pojedinci možemo učiniti da bi on bio bolji.

05.02.2020

TZ Zagreb

81nagrada i priznanja
3novootvorena hotela u 2019.

2.656.964noćenja u 2019. godini
1.459.572dolazaka u 2019. godini

27.586broj članova TZGZ u 2019. godini