Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel "Povijesni susret učenika i učitelja" - Iznimna izložba u Umjetničkom paviljonu


U godini u kojoj Umjetnički paviljon slavi 120. godišnjicu svojega osnutka središnja je izložba posvećena najslavnijem hrvatskom slikaru Vlahi Bukovcu.

Vlaho Bukovac bio je inicijator osnutka Umjetničkog paviljona, stoga je izložba njegovih djela neizostavan odabir za proslavu velike obljetnice. Osim Bukovčevih djela izložit će se i djela njegovog pariškog profesora Alexandera Cabanela. Zanimljiva priča povezuje dva majstora. Bukovac je, naime, u Parizu upoznao tada iznimno uglednog i cijenjenog slikara i profesora na fakultetu Écoledes Beaux-Arts, Alexandera Cabanela i želio kod njega studirati slikarstvo. Cabanel ga nije mogao primiti jer su sva mjesta bila popunjena. Bukovac se dogovorio s Cabanelom da će u zadanom roku oslikati određeno djelo iako se ono Cabanelu svidi, primit će ga. Naslikao je sliku Ruka. Slika je oduševila Cabanela te ga je primio na Écoledes Beaux-Arts. Slavni je francuski slikar odigrao veliku i važnu ulogu u Bukovčevom likovnom obrazovanju te će izložba u Umjetničkom paviljonu prvi put objediniti „učenika” i „učitelja” te javnosti, struci i medijima dati jasnu sliku koliko je „učitelj” utjecao na „učenika”.

Izložba će obuhvatiti remek-djela Vlahe Bukovca, baš kao što će, kroz autorsku koncepciju uglednog povjesničara umjetnosti Igora Zidića, obuhvatiti i vrijeme u kojemu je Paviljon nastao – kroz kulturološki, društveni, sociološki i politički diskurs. Izložba je otvorena od 3. listopada 2018. do 6. siječnja 2019.

05.09.2018

TZ Zagreb

78nagrada i priznanja
6novootvorena hotela u 2018.

2,522,742noćenja u 2018. godini
1,403,727dolazaka u 2018. godini

24.548broj članova TZGZ u 2018. godini