Najbolji svjetski pisci u Zagrebu – Festival svjetske književnosti


U Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna održat će se peti Festival svjetske književnosti.

Uz brojne književne programe, razgovore, tribine i okrugle stolove, festival i ove godine uključuje razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima,kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela.

Festival je zamišljen kao platforma koja će okupiti najbolje europske i svjetske pisce i uključiti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Ove je godine naglasak na književnosti njemačkoga govornog područja pa najveći broj gostiju dolazi iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

Festival je 3. rujna otvorila jedna od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijanac i Nijemac, ali prije svega građanin svijeta, Daniel Kehlmann. Osim njega, od velikih zvijezda njemačkog govornog područja na Festivalu će gostovati jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik s njemačkoga govornog područja Michael Krüger. Tu su i mlada zvijezda u usponu, grafička novelistica Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth.

Na Festival dolaze i francuski pisac Philippe Claudel, nigerijski pisac Chigozie Obioma, španjolska spisateljica Clara Usón, jedan od najboljih novijih latinskoameričkih autora Eduardo Halfon (Gvatemala) te omiljeni spisateljski par supružnika Rita Monaldi i Francesco Sorti koji će otvoriti splitski dio Festivala.
Njima će se pridružiti domaće spisateljske snage Pavao Pavličić, Marina Vujčić, Franjo Janeš, Dubravka Ugrešić, Olja Savičević Ivančević, a iz regije Vladimir Tabašević, Ognjen Spahić i posebni gosti – jedna od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog crossovera, Jelena Popržan, violistica, pjevačica i performerica koja će s jednim od najvećih izvođača bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem na Festivalu predstaviti svoj novi projekt.

Uz sve navedeno valja napomenutii kako će suradnja Festivala s hrvatskim PEN centrom rezultirati gostovanjem pjesnika iz Italije i Portugala.
Ove je godine također uoči Festivala, 31. kolovoza u galeriji Josipa Račića otvorena izložba likovnih portreta sudionika Festivala. Tijekom filmskog programa, zahvaljujući Goethe-Institutu, prikazat će se niz filmova, od kojih će dio održati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu.

Festival isto tako nastavlja promicati čitanje među mladima, a učenici zagrebačkih srednjih škola, gimnazijalci i drugi srednjoškolci i ove će godine odabrati neke od suvremenih autora te predstaviti po jedno njihovo djelo.

05.09.2017

TZ Zagreb

72nagrada i priznanja
7novootvorena hostela u 2017.

2.283.873noćenja u 2017. godini
1.290.338dolazaka u 2017. godini

22.460broj članova TZGZ u 2017. godini