Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski: Bečki dječaci 15. veljače u Zagrebu


Bečki dječaci, jedan od najpoznatijih dječjih zborova na svijetu, održat će sredinom veljače koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski na radost brojne publike iz Hrvatske i drugih zemalja.

Bečki dječaci, zbor koji oduševljava publiku diljem svijeta, gostovat će u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 15. veljače. Koncertom će dirigirati Manolo Cagnin, a za zagrebački je koncert najavljena glazba poznatih skladatelja kao što su Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Franz Schubert, Josef Strauss, Johann Strauss II i mnogih drugih. Najavljene su i obrade narodnih pjesama iz više zemalja među kojima i hrvatska narodna pjesma „O more duboko“.

Zbor Bečki dječaci ima dugu i zanimljivu povijest. Naime, od 1498. do 1918. godine zbor dječaka je u sklopu Bečke dvorske kapele muzicirao isključivo za privatne i ceremonijalne potrebe carskog dvora. Tada postaju privatna institucija, a njihov ugled raste. U to vrijeme carske uniforme zamjenjuju mornarskim odijelima koja su tada bila u modi, a zadržali su ih do danas kao jedan od zaštitnih znakova.

Danas u zboru pjeva više od stotinu dječaka u dobi od deset do četrnaest godina koji dolaze iz tridesetak zemalja. Podijeljeni su u četiri skupine: Bruckner, Haydn, Mozart i Schubert, a zajedno godišnje prirede oko 300 koncerata u cijelom svijetu te se procjenjuje da ih na koncertima godišnje sluša gotovo pola milijuna ljudi.

Repertoar zbora uključuje djela od srednjovjekovne do suvremene i eksperimentalne glazbe. U novije vrijeme često nastupaju s Bečkom filharmonijom, Bečkim simfoničarima, Londonskom filharmonijom, Berlinskom državnom kapelom, Filharmonijom iz Osla i Simfonijskim orkestrom iz Pittsburga.

Inače, prepoznatljivom zvuku Bečkih dječaka svojedobno su doprinos dali i Lovro pl. Matačić i Max Emanuel Cenčić iz Hrvatske.

03.12.2019

TZ Zagreb

81nagrada i priznanja
3novootvorena hotela u 2019.

2.656.964noćenja u 2019. godini
1.459.572dolazaka u 2019. godini

27.586broj članova TZGZ u 2019. godini